Idag på Midvinter Internationella kraspråks klarspråksdagen [International Plain Language Day] utlovas mulet och trist väder. Regionala vokalregn växlar med spydiga byiga konsonantvindar såvida inte det låga högtrycket över Immunitetspasset rör sig över Coronaoceanen vilket i så fall kan leda till stor leda, meningslösa ordskred och sydvästliga svordomar. Ett är dock säkert: Nu måste vi, mer än någonsin, uttrycka oss så spydigt tydligt att ingenting kan misstolkas. Med Andra Ord: Släng dina skitord i rätt avfallsbytta! Och gör som metaren: Sätt på masken! Den Det är inte alls svart svårt, i början bara lite bångstyrig besvärligt. Tre korta repeti rekommendationer på krabkråb klarspråksdagen:

1) Tnk sa har: Om du tänker så här: Jag har en massa samvetssopor som borde slängas i soppnedkastet avfallshanteringen. Ett skottår gott råd: Gör det!

2) Du har en mängd geggamojja osorterat avfall utspritt i din tiorummare som du nödcentrl nödvändigtvis inte bryr dig om att spara åt arvtagarna för eftervärlden. Vad gör du då? Svar: En enkel lösning är att med granars grannars hjälp initiera en liten skogsbrand där ditt slott – lite så där i förbifarten och under samfällt besjung beskärmande – råkar bli fälld eldens rov. Sen gäller det bara att för de feta förstekta försäkringspengarna inte köpa nytt krafs nya designföremål och svindyra märkesvaror och starta om allt från början. Men annars kan du måstas låtsas att det regnar. Vilket det också gör.

3) En tredje möjlighet är att du faktiskt har ambitionen att få något slags slagsida rätsida på din hustrus håravfallsproblem dina halvhumoristiska restprodukter och konsulterar Internet för närmare råd och praktiska anvisningar. När du då luktar suktar efter avfallshanteringsråd – ha (i)bland annat följande allmänna regel i åtanke: Skriv inte ordet smörja i sökfältet. I stället noterar du mera precist: Söndrig pinpongboll mingvas från 1443. Eller: Stelbent Trebent boll pall av Aalto. Eller: Repad ojojoj oljemålning av fann håhh [van Gogh]. Ret Rättstavning är av störande avgörande betydelse på Internet!

Men ännu viktigare än tyrkfelen tryckfelen är som sagt ett byråkratiskt klart och redi spark redigt språk. Håll som sagt lagom avstånd (minst en meter) till nästa trumset dumhet du tänker säga och en lagom personlig ton (förslagsvis nånting mellan F och G, det vill säga Fiss) och håll den ockupationszonen tonen, och baskern masken, sedan till det bittra slutet. Och apropå slutet: Sammanfatta till sist det viktigaste. Ja sama soåmexxi. Änd ingliss. 

 

[Fotot är taget i Granada, i den stämningsfulla och i allra högsta grad levande gamla stadsdelen Albaicín].