Efter de första promenaderna i gamla stans skuggiga gränder igår tar vi idag bussen ner mot Playa de Las Arenas, den berömda, långa, rena sandstranden i Valencia. Egentligen heter den Playa de Levante, eller Playa de Cabanyal, men så här i aprilmånads ljumma försommarväder är det framförallt på den långa strandpromenaden, Paseo Marítimo vi vill vandra och där studera folkvimlet. I skarven mellan vår och sommar varierar klädkoden från t-skjorta till dunjacka. På en låg mur ligger två gentlemän och vilar. När jag höjer kameran mot dem får jag ett glatt V-tecken till svar av den som är mera vaken. Deras blåa solglasögon och klädsel är som skräddarsydda för denna blåa måndag i Stilla veckan. Ja, inte bara färgen, men också inställningen och beteendet: Blå måndag i Stilla veckan var förr en arbetsfri dag, också kallad frimåndag, fläskmåndag eller korvmåndag. I Österbotten kallas det ibland mulimåndag (mulen) eller kråkmåndag.

Det är något kluvet över denna måndag mellan palmsöndag och påskdag, och det märks också här på strandpromenaden inte bara i klädsel – avklätt och påklätt om vartannat – men också i de överfyllda strandrestaurangerna. Där är det verkligen köttmåndag eller fläskmåndag om man så vill, en ledig dag med mat och dryck och gemenskap över åldersgränser. Men långt tillbaka i tiden var måndagen inte blå utan svart och man skulle slå sig själv och andra med riskvistar som en symbolisk gärning för bot och bättring. Av riset finns bara färggranna fjädrar kvar och det svarta är mera blått än svart.

Så beblandas vi småfrusna nordbor med den frikostiga spanska mänskliga värmen och löftet om en ännu bättre framtid. Det är som att leva i två världar – en kroppsligt-sinnlig och en andlig värld. Och det är precis det Stilla veckan handlar om. Nu äter vi oss mätta, skrattar och diskuterar, men samtidigt gror ett djupare allvar någonstans under ytan, idag knappt kännbart men liksom småmullrande som en vulkan dagarna före utbrottet. Eller, med tanke på alla par och familjer som passerar här på Paseo Maritimo: Som när oskyldig förälskelse övergår i dygnet-runt-engagemang, äktenskap, barnuppfostran och ett gemensamt liv.

Fotografierna i Stilla veckans blogg är tagna i Valencia för tre år sedan. Vandra gärna dagligen med på gator och i gränder i det försommarvarma Spanien och meditera tillsammans med mig över denna den viktigaste veckan i året.