Idag publicerar jag sista kapitlet i den gastkramande spännande historien om Tage Tolls tavla, även rubricerad En saga för seniorer, tidvis titulerad En händelselös försommarvecka i den färska höghuspensionärens trista förortstillvaro. Incitamentet till den långrandiga och ordkryddade historien är en alldeles konkret målning som undertecknad har i sin konstnärliga ägo. Det skulle vara högst orättvist om Tage Toll ensam skulle inhösta all kredit för den sällsamma och troligen mycket sällsynta läsupplevelse som den högt värderade blåggaren nu upplever och därför tar jag tillfället i akt och helt rättvist och rakt på sak även presenterar ansiktet bakom ansiktet, det vill säga kvinnan som målade Tage Tolls tavla – bildkonstnären Carina Granlund i Petsmo, Korsholm.
MAO: Berätta lite om dina konststudier och varför du ville bli bildkonstnär, eller hade du andra studiealternativ?
CARINA: Jag studerade konst på Konstskolan i Nykarleby åren 1988-1992, och har kandidatexamen i konst. Mitt konstintresse väcktes på allvar i tonåren, då upptäckte jag att jag genom att teckna kan uttrycka mig och utveckla nya sätt att se på världen. Det visste jag förstås inte just då, men mitt konstintresse tog fart och jag lånade hem stora konstböcker som jag bläddrade i för jämnan. Jag var speciellt förtjust i impressionism, och jag drömde nog om att bli en landskapsmålare. Jag började dock studera till trädgårdsmästare och fick min examen som trädgårdsmästare 1987. Efter trädgårdsskolan började jag på konstlinjen på Västra Nylands folkhögskola, och det var där jag kom fram till att jag ville bli bildkonstnär.
MAO: Hur skulle du karaktärisera ditt konstnärliga signum? Varifrån kommer idéerna, vad är det du vill uttrycka?
CARINA: Min konst är en salig blandning av udda figurer, färgstarka former och en barnslig förtjusning i att uttrycka känslor med hjälp av bilder. Jag inspireras av barnböcker och sångtexter och tycker om att arbeta med plattityder. Humorn är kanske kärnan i mitt arbete, den hjälper mig att säga saker som annars vore svåra att uttrycka. Färgerna är en annan viktig del i mitt arbete. Jag vill med de gladlynta eller provokativa färgerna beröra och väcka associationer. Just nu arbetar jag inte utifrån olika teman men jag återkommer alltid till ansiktet och ögon. Jag försöker alltid vara så spontan som möjligt i mitt konstnärliga arbete, men det är en konstant balansgång mellan två olika diken. Idéerna börjar oftast i mina sketchböcker. I min sketchbok är jag fri från krav och förväntningar, och kan experimentera med olika tekniker och idéer. Jag för en dialog med mina sketchböcker hela tiden. Det första jag gör när jag kommer till ateljén är att teckna och skriva i sketchboken, och det är också så jag avslutar dagen i ateljén.
MAO: Vilka material använder du allra helst?
CARINA:Teknik och material varierar, just nu är det mycket monotypi och teckning, men de senaste fem åren har jag även arbetat med Artist’s Books och Mail-Art. Jag inspireras av material som ger mig direkt ett resultat och frihet. Det finns mycket humor i min arbetsprocess, till exempel på vilket sätt jag komponerar bilden, enkelheten och hur jag använder mig av misstag som uppstår i processen.
MAO: När och var hade du senast utställning?
CARINA: Min senaste konstutställning PAPER & INK var i Printmaker’s Gallery i Vasa, i november 2019. Jag har ingen utställning på kommande just nu.
MAO: Berätta lite om bakgrunden till det här på bloggen aktuella konstverket. Och vad syftar egentligen de där orden på: very, very small brain. No Exuce?
CARINA: No Excuse-verket, alltså Tage Tolls tavla, är släkt med en hel familj av liknande huvuden som jag gjorde 2005, och som jag kallar ögonvittnen. Så denna figur, detta ansikte är också ett ögonvittne. Jag har försökt berätta just det att vi alla är ögonvittnen och borde agera utifrån vad vi ser och vad vi har för kunskap. There is no excuse although a very, very small brain. No Excuse är också en lek med former och streck, hur enkelt kan man måla ett ansikte utan att det upplöses och blir abstrakt?
[Historien om Tage Tolls tavla: Se balken upptill: Tage Toll]
Carina Granlund i sin ateljé i Petsmo, Korsholm. Se gärna även hennes hemsida: www.carinagranlund.com
Magnus Lindholm
Magnus ”Mao” Lindholm är skriftställare, bildskapare och melodimakare, bosatt i Helsingfors. Han har ett förflutet som kulturarbetare och kulturredaktör i Svenskfinland, och har skrivit ett tiotal böcker.