Nästan alla känner till ett woppsi-doppsi-lopp-di-loppsi-alli-hopsi-studs, åtminstone de som läst Nalle Puh eller sett hans kompisar på film. När björnen med den klena hjärnan men med det stora hjärtat första gången stiftar bekantskap med sin randiga vän börjar det med högljudda morranden utanför fönstret och så våldsamma bankningar på dörren att hela konstruktionen håller på att bryta samman. Nalle Puh, nyvaken och iförd nattmössa, greppar för säkerhets skull sitt korkgevär innan han öppnar porten. Ingen hörs, ingen syns… men så plötsligt flyger någonting över honom och landar på hans mage: – Hejsan, jag heter Tiger! – Oj oj, du skrämde mig, sa Nalle Puh. – Det är klart att jag gjorde. Alla är rädda för en Tiger!
Tiger i Nalle Puhs värld är en lika självupptagen som godmodig typ. När han ser sin egen avbild i Nalle Puhs stora golvspegel utbrister han: – Vilken egendomlig, konstig figur… (grymt…) … titta vilka små pepparkornsögon, och en sån käft och fånig haka, och vilken töntig randig pyjamas, va’…!?
Tiger, som tror att han är den enda tigern i världen, säger till Nalle Puh: – Du ska se när jag skrämmer ränderna ur den där bluffen, hi hi hiiiiiii…
Men precis när han ryter som allra hiskeligast mot typen där i ramen blir han själv så skrämd att han skjuter iväg som en pil in under köksbordet och kommer därifrån först när Nalle Puh konstaterar att bluffen i spegeln försvunnit.
I min sinnevärld representerar små kattungar och blodtörstigt vrålstarka tigrar samma pälsmjuka gosighet som Nalle Puhs randiga om ock lite vimsiga kompis – katter är katter även om de är tigrar. Men detta faktum gäller självfallet bara inomhus och på rätt sida om gallret eller tv-rutan. Lite kortfakta: Av kattdjuren är tigern det största och förekommer i sex underarter. Namnet (Panthera tigris) kommer från grekiskans tigris som i sin tur är besläktat med ett ord som betyder pil. Allt är relativt, men visst kan tigern vara rysligt snabb i vändningarna (och Nalle Puhs Tiger ännu snabbare). Visste du för övrigt att tigerns ränder varierar från individ till individ men att antalet rör sig kring 100 – det sistnämnda kände jag inte till. Men det är däremot bekant att i motsats till tamkatten gillar tigern att simma. Helst fångar den mellanstora svindjur och hjortdjur men käkar gärna också fisk, fågel, insekter, amfibier, reptiler, gnagare, piggsvin och primater. Allt det här (och mycket mycket mer – läs gärna!) informerar alltid lika informativa Wikipedia om.
Men problemet är alltså att tigerns livsområden kraftigt har krympt, och detta i kombination med tjuvjakt har resulterat i att arten nu är starkt utrotningshotad. Därför firar vi idag Internationella tigerdagen – en dag då vi inte tiger om tigern. Låt inte detta stiliga djur försvinna från vår planet!
Fotografierna är tagna i Münchens zoo, Tyskland, och Terra Natura i Benidorm, Spanien
Magnus Lindholm
Magnus ”Mao” Lindholm är skriftställare, bildskapare och melodimakare, bosatt i Helsingfors. Han har ett förflutet som kulturarbetare och kulturredaktör i Svenskfinland, och har skrivit ett tiotal böcker.