Hon står i hörnet av en öppen plats med parker och uteserveringar, invid en gränd som i sin tur befolkas av ett antal konstnärer med sina konstnärliga alster utspridda på marken framför sig. Här i denna publika flaskhals, där turistströmmarna flyter lite långsammare, sker plötsligt en visuell transformation. Det som på avstånd ser ut som en nästan 2 x 1,5 meter stor tavla med guldram och med ett motiv av ett kvinnoansikte i ett hav av blomster, börjar långsamt röra på sig: Motivet, kvinnan, stiger tredimensionellt en bit ut ur sin eleganta ram.
Det är lika stilfullt som smått humoristiskt och publiken tittar först förvånat på vernissaget men suckar sedan igenkännande, och applåderar. En gentleman går fram till tavlan och kysser motivet på handen. Dialog har skapats, och med en diskret gest mot en liten penningskål invid låter tavlans huvudmotiv förstå att vi betraktare nu gärna får betala för föreställningen.
Och medan turisterna låter sig fotograferas med tavlan, och jag fotograferar turister som låter sig fotograferas med tavlan, tänker jag spontant hur motivet med så små medel på en gång totalt förändras och förvanskas. Från att ha varit en visserligen färgstark men inte särskilt originell dekorativ målning har den förvandlats till en symbolisk bild för de synvillor som jag ständigt omger mig med: Det jag trodde var bakgrund visade sig vara förgrund, det som först aktiverade hjärnan fyller nu i stället hjärtat.
De här motivförskjutningarna pågår ständigt i min vardag. Idag, den 17 april, är det bland annat Världsdagen för de blödarsjuka, och Internationella fladdermusdagen, och Städa upp i ditt medicinskåp-dagen, bland många andra tema-dagar. En gemensam nämnare kan alltså eventuellt vara blod. Och då tänker jag spontant på Churchills berömda uttalande om blod, svett och tårar vilket, i något modifierad form, torde passa mig speciellt bra just denna vår och sommar 2020. Fladdermöss och blod? Javisst, men tanken går mera specifikt till fladdermössen som en av smittokällorna för coronaviruset. Och inne på coronatemat: Har jag glömt att gå till Röda Korset för att donera blod bara för att jag blivit uppmanad att hålla mig inomhus, för att jag ofrivilligt hänger i min grotta som en fladdermus? Mitt blodtryck har troligen stigit en aning bara av att vistas upprätt i min kylskåpsfyllda isolering men några medikamenter för den åkomman hittar jag inte i mitt medicinskåp. Plåstren börjar däremot ta slut – både jag och Vive har lyckats skaffa oss smärre sår efter diverse ovarsamma hanteringar av kniv och glas, det sistnämnda i samband med påskens fönstertvätt – ett smått förtvivlat försök att förbättra utsikten mot framtiden. Men jag ska inte gå in på de blodiga historierna, det finns annat jag kan hänga upp mig på.
Jag vill ju helst bara ha ett tydligt motiv i mitt huvud per dag men pannlobens elvisp rör effektivt om bland alla mina tankar i hjärnan som redan nu domineras av coronan – ett coronavirus till och alltsammans svämmar över bredderna. Hela min själ är kontaminerad av virus men ett coronatest skulle ganska säkert utfalla negativt. Vilket ju självklart är positivt men å andra sidan ytterligare späder på den aktuella förvirringen av vad som viktigt och vad som är ännu viktigare. Fladdermöss, forskning, Kina, fältsjukhus, corona, WHO, tvätta händerna, THL, YLE, skumma affärer, plasthandskar, sommarvillor, veckoproviantering, krishantering, bybutiker, ekonomi, Italien, Spanien, regeringen, miljardlån, munskydd, tystnad, Putin, en meters avstånd, tvätta händerna, politik, Orbán, Bolsonaro, Tegnell, ansiktsmask, Finnair, företagskonkurser, hemundervisning, Tervahauta, Salminen, gränsdragningar, Marin, gränsöppningar, tvätta händerna!, hålls hemma, tvätta händerna!!, två meters avstånd, umgås med familjen, umgås inte med åldringar, ha tålamod NU, allt blir nog bra bara ekonomin kommer igång, kanske redan i morgon, eller senast i övermorgon. Trump slut!
[Fotona är tagna i Valencia, Spanien]
Magnus Lindholm
Magnus ”Mao” Lindholm är skriftställare, bildskapare och melodimakare, bosatt i Helsingfors. Han har ett förflutet som kulturarbetare och kulturredaktör i Svenskfinland, och har skrivit ett tiotal böcker.