Även om jag med skärpa och emfas i första hand hyllar uttrycket Människans bästa vän är huden kan jag utan större ansträngning gå med på att tillägga ett litet n och fortfarande lika helhjärtat även heja på den nu pälsomslutna devisen. Och det i all synnerhet som jag i senaste Språktidningen (6/2021) får veta att hundar är mycket mer språkbegåvade än man tidigare kanske trott. Världen är ju som bekant helt bakvänd nuförtiden: människor skäller på varandra i tid och otid men hundarna, ja de uttrycker sig mera nyanserat än så. Vi hade redan tidigare hört, och sett, border collien Chaser som lärde sig orden på över tusen föremål. Ja, han kunde till och med i viss mån kombinera ord, till exempel hämta en viss leksak och lägga den på en annan leksak. Tusen ord – det är inte illa det! Voff, säger jag till det!
Språktidningen berättar nu också om Bunny, en blandning av old english sheepdog och pudel – en charmknutte av högsta rang. Med hjälp av ett knappbord, med förinspelade ord, på golvet framför sig diskuterar matte med Bunny dagligen. Dock inte under regniga dagar för då är Bunny inte riktigt på talhumör. Och det låter ju rimligt: Vem blir inte lite dämpad när höstvinden piskar på fönstren och regnet står som spön i backen! Själv vill jag då helst bara sjunka ner i min egen skrivarvärld och med ord och meningar söka meningen med allt detta mer eller mindre obegripliga och olustiga. Men annars pratar jag gärna lite dittan och dattan med den som vill.
Och det gör också Bunny med sin matte Alexis – frågar, svarar, kommenterar. Eller talar och talar … Federico Rossano vid The Comparative cognition lab vid University of California San Diego säger att Bunny egentligen inte talar, hon testar, hon kombinerar några enstaka ord och ljud, ungefär som ett tvåårigt människobarn. Enligt artikeln har ett 18 månaders barn ett förråd på ungefär 50 ord, Bunny behärskar drygt 70 ord på sitt tangentbord: knappar med ord och ljud för jag och du och ut och sedan och i eftermiddag, men också känslor som ilska och kärlek och uppskattning. Och platser och aktiviteter och annat smått och gott. Bunnys kommunikationskompetens är imponerande.
Men det är alltså inte bara människan som kan lära hunden ”tala”. Framförallt lär hunden människan något alldeles fundamentalt och nödvändigt, nånting som tycks vara svårt oss människor emellan: en känslomässig dialog, ett språk som båda kan växa i.
Fotnot: Språktidningen utkommer med 8 nummer i året och ges ut av förlaget Vetenskapsmedia i Sverige AB. Artikeln som hänvisas till är skriven av frilansjournalisten Cecilia Christner Riad. Fotografiet av den lite försiktiga valpen är tagen på en hundutställning i Kabelfabriken i Helsingfors 2017. På Youtube hittar man många roliga inslag med Bunny och hennes språkinlärning.
Magnus Lindholm
Magnus ”Mao” Lindholm är skriftställare, bildskapare och melodimakare, bosatt i Helsingfors. Han har ett förflutet som kulturarbetare och kulturredaktör i Svenskfinland, och har skrivit ett tiotal böcker.