Idag uppmanas jag, vi alla, att ta en liten tupplur mitt på dagen, gärna utomhus på en bänk eller i en park om vädret det tillåter. Eller varför inte slumra till i bussen, i spårvagnen, metron, tåget, teatern eller biografen. Dock inte i snabbköpet och absolut inte utanför Alko. Men annars är valet ganska fritt. Det viktiga är att ta sig en kort skönhetssömn för det är bevisligen hälsosamt. Amerikanerna har till och med namngett dessa korta vilostunder. Om du slocknar för 10-20 minuter kallas det Power nap, drar din sömn ut till 30 minuter talar vi om Hangover och snarkar du en hel timme mitt på dagen är diagnosen Brainiac. Ska vi komma överens om att på svenska tala om Tupplur, Kattlur och Elefantlur?

Allvarligt talat: sömnen är livsviktig. I detta digitala och katastrofcentrerade tidevarv är det helt avgörande för vår fysiska och mentala hälsa att vi får tillräckligt av sammanhängande sömn. Och jag stöder mig ensidigt och fullkomligt tryggt på hjärnforskaren och sömnexperten Matthew Walkers utsagor, publicerade i aktuella boken Sömngåtan (Ordfront, Stockholm 2019). Hans krassa budskap är: Var tredje vuxen person i industrivärlden sover inte den rekommenderade mängden åtta timmar per natt. ”Otillräcklig sömn – också under en begränsad period, kanske bara en vecka – förändrar blodsockernivåerna så drastiskt att man får värden som motsvarar ett förstadium till diabetes.” Skriver alltså Walker och tillägger en lång rad andra hemskheter som blir följderna av bristande sömn. Här finns inte utrymme att gräva ner sig i den usla sömnens dystra konsekvenser så jag säger rakt på sak: Läs boken! Efter det sover du som en stock (vilket inte betyder att boken är dålig utan tvärtom att den är så bra att du verkligen vill se över dina sovmönster).

Men idag handlar det alltså om tuppluren, den där kortare varianten av sömn som lämpligen infaller mitt på dagen eller tidig eftermiddag. Även Matthew Walker talar sig varm för denna så kallade tvåfassömn: 7-8 timmar nattsömn och 30-40 minuter dagssömn. Och han noterar att den inte är kulturellt utan helt tydligt biologiskt betingad: Som bekant, tidig eftermiddag fallerar uppmärksamheten och kroppen kroknar. Då ska man frivilligt ge efter för den inre klockan och lägga sig ner. Den arbetsplats som skulle ta konsekvenserna av detta i sig alldeles uppenbara mänskliga mönster skulle troligen ganska snart göra rekordresultat. Vi andra, speciellt seniorer, som har större möjligheter att styra vår vardag är lyckligare lottade: Vi inte bara kan utan vi ska ta oss denna livsviktiga tupp-, katt- eller elefantlur lite beroende på dags- och världsläget. Efter det kan vi sedan, styrkta till kropp och själ, i samlad tropp gå och slå Trump på käften, lösa klimatkrisen och stifta fred på jorden.

Tigern är fotad i djurparken Terra Natura i Benidorm, Spanien, hunden på en djurmässa i Helsingfors Mässcentrum och fenneken, ökenräven, i Amsterdams zoo.