KANALVILA
Kanalen – den vattentäta eller den programöversvämmande – fyller många funktioner. Men helt oberoende om vi talar om vattenkanaler eller om radiokanaler så handlar det om kommunikationer. Idag på Världsradiodagen uppmärksammar jag i första hand det prat och den musik som strömmar (…) ur radiokanalen, och har snart gjort så i hundra år – Rundradion grundades nämligen 1926. Sex nationella radiokanaler, ett tjugotal regionala, ett trettiotal lokala, närmare tjugo kommersiella, och fem regionala svenskspråkiga radiostationer – det råder ingen större brist på ljudkulisser var man än rör sig, på vattenleder eller på landbacken.
70 radiokanaler lockar så småningom till en behövlig kanalvila, men också då kan man låta musiken lågmält flöda (…) ur högtalarna. Mången somnar till musik, andra väcks av hurtiga toner som sätter fart på den sega kroppen. En kanalkarta kan med lite fantasi också fungera som en påminnelse om vad radiokanaler brukar servera, i synnerhet om man befinner sig i Amsterdam: När det våååras skickar jag till dig, tulpaner från Amsterdam … Men idag föredrar jag kanske en brelskare ton: I en hamn i Amsterdam, finns en sjöman som dör i ett rus, med ett skrik, när som dag lyser rött …
Hur som helst – idag applåderar jag åt de ord och toner som forsar (…) ur radiokanalerna, som bevattnar mitt torra tanketräsk och väcker nya inre bilder till liv. Bilder av kanaler, som likt ett blodomlopp håller en hel stad i liv och rörelse, svallar (…) i mina drömmar där jag ligger utsträckt i min stadiga tankebåt och låter frekvenssvaga radiovågor vagga mig mellan sömn och vaka. Livet är.

Fotona är självfallet tagna i Amsterdam, en solig vårdag för några år sedan. Kanaltaxin puttrar lagom långsamt framåt, och i en eller två timmar kan man beskåda stadens liv och leverne ur snäv vattenvinkel.
Magnus Lindholm
Magnus ”Mao” Lindholm är skriftställare, bildskapare och melodimakare, bosatt i Helsingfors. Han har ett förflutet som kulturarbetare och kulturredaktör i Svenskfinland, och har skrivit ett tiotal böcker.