Man talar om sunt förnuft. Men innefattar inte ordet förnuft just detta klargörande redan i sig självt, att förnuftet ÄR sunt? Ordböckerna serverar en lång rad synonymer; förstånd, vett, klokhet, omdömesförmåga, slutledningsförmåga, bondförnuft, tankeförmåga, enkelt och klart och oförvillat förstånd. Förnuft i sig är troligen alltså sunt. Men vill man slira lite grann kan man tala om att vara förnumstig och då är man redan ute på hal is. En förnumstig person bär sken av att vara småklok men, med ett litet och nästan ohörbart ”men” i förlängningen … En förnumstig person är ofta snusförnuftig vilket å andra sidan inte automatiskt betyder att hen är nikotinfientlig, däremot kan hen förefalla lite lillgammal helt oberoende av sin ålder.

Av denna korta introduktion förstår var och en att språket är en närmast livsfarlig kommunikationsform. Hur lätt går det inte fel. Och nu tänker jag inte bara på orden i sig, inte ens på eleganta formuleringar och formella klokheter. Nej, jag tänker på vad som ligger bortom orden, bakom masken, under huden. Alltså på själva bevekelsegrunden, avsikten med signalen, urorsaken till tal och skrift. För det vet ju var och en att språket lika väl kan vara en dimridå och en vapensköld som det kan vara ett fönster och ett fyrljus.

Speciellt förrädisk är den grötmyndiga rösten som låter förstå att här har hen minsann alla puzzelbitar i oklanderlig ordning men samtidigt skymmer hen med händerna det egentliga motivet. Sunt förnuft innehåller inga dubbla budskap men grötmyndiga glosor bäddar för alternativa tolkningsmöjligheter lite beroende på plats och situation. Och tvärsäkra påståenden ska man vara speciellt på sin vakt med – skarpa understrykningar är ofta den osäkres signum.

Sunt förnuft? Handlar det inte långt om att bakom orden och meningsformuleringarna ligger en öppen och ärlig, och framförallt icke egoistisk avsikt att bringa klarhet i saker och ting, att använda språket till att vidga perspektiven och tända ljus i tankemörkrer. Eller för att säga det riktigt tydligt: lyssnaren/mottagaren hör inte bara orden och förstår inte bara meningarna men anar också själens och andens resonansbotten bakom dem – det klingar och ljuder på ett speciellt sätt. I motsats till narcissistens och det ytliga maktspråkets entoniga spikslag.

 

Fot(n)o(t): Finland joinar USA och firar idag DET SUNDA FÖRNUFTETS DAG. Men man blir förstås lite fundersam: räcker det med att bara EN dag per år bli påmind om vett och etikett? | Är det förnuftigt att dekorera fasader med färg och form? Åtminstone är det ofta förfärligt förföriskt, här i form av graffitimålningar i spanska staden Granada. Den stora konstnären är Raúl Ruiz, mera känd som El Nino de las Pinturas. Graffiti – husets tänkvärda tatueringar.