HELSINKI SAMBA CARNAVAL

 

Den årliga sambafestivalen har arrangerats i huvudstaden sedan 1993. Trettioårsjubileet firades vecka 23 och kulminerade i den stora paraden igår den 10 juni. Själv har jag fotograferat den här färg- och dansexplosionen nästan varje år de senaste tolv åren. Och i det sammanhanget har jag lärt mig att ordet samba kommer från det angolanska ordet semba (mesemba) som betyder religiös rytm. Ska man alltså tolka de frikostiga kreationerna som ett uttryck för, och en spegling av, en djupare och innerligare verklighet? Den tanken triggar min fantasi.

För mig är sambafestivalen ett slags start på sommarens kulturevenemang, inte bara i Helsingfors men minst lika mycket i andra delar av landet. I det här skedet finns bara diffusa planer men om du regelbundet följer med blåggen får du här på sidorna troligen en liten dos konstupplevelser, kanske också lite inspiration och framtidshopp. Det är åtminstone min avsikt och drivkraft; att motarbeta den mentala nersmutsning som kris och krig åstadkommer och göra det med de medel jag har att tillgå – texten och fotografiet. Varje söndag fram till augusti ska jag under rubriken Veckans foton här på sidan sätta in några aktuella foton som i bästa fall smeker ögat och sätter fart på hjärncellerna.

Konst och kultur inspirerar, liksom allt som växer, och vissnar, i naturen. Ofta använder jag kameran som ett extra minne för hjärnan. Utan alla dessa bilder skulle min vardag vara rätt gråtrist och hopplös och mitt minne ännu sämre än det redan nu är. Mitt råd: Fånga ögonblicket med ett fotografi. Och lev det i repris när ljuset minskar.