Vem hade väl trott att den eldiga samba-kulturen, med rötter i Afrika och Brasilien, även skulle drabba Finland? Men så har faktiskt skett och det redan 1991 då Suomen Sambakoulujen Liitto ry (SSKL) grundades. Den här takorganisationen hyser landets sju sambaskolor av vilka Helsinki Samba Carnaval är en. För två år sen, 2018, firade Helsingforssamban 25 årsjubileum (bilden är från det året), nästa år fyller takorganisationen 30 år. Men i år är det sambapaus på grund av coronapandemin.

Som fotograf är sambafestivalen som ett dukat smörgåsbord: Jag väljer mina favoritmotiv och kan vara säker på att responsen är positiv och tillmötesgående. Här behövs sällan några regianvisningar eller förklaringar, det är bara att höja kameran och zooma in. Och nästan automatiskt möts jag av en öppen och klar blick, ibland naturligt oförställd, inte sällan generöst inbjudande.

Ordet samba kommer från det angolanska ordet semba (mesemba) som betyder en religiös rytm. Under och bakom de frikostiga kreationerna döljer sig alltså en annan upplevelsevärld. I den karnevalistiska sambadansen förenas kroppslig utlevelse och, får jag alltså tro, själslig inlevelse. Men det omedelbara och ytliga budskapet är färg, fest och lite flirt!