VÄRLDEN UPPÅNER

 

Han heter alltså Urban och är en daglig gäst på Cafe Terrace. Året runt. Det enda på menyn som han bryr sig om är solrosfrön och jordnötter. Frön och nötter, nötter och frön. Egentligen är det inte hans meny utan småtippornas. Men Urban som är en typisk narcissist – ”jag är viktigast, mina behov är störst, jag bestämmer, jag är vackrast, jag vet allt, jag titluleras von Ecorrequist” – struntar förstås både i vett och bordsetikett och kastar sig självsäkert med pälsen på mellan rabatt och serveringsbord.

Och det går väl ännu an eftersom serveringsställena är legio. Men vintertid, när kölden knäpper och kaloribehovet är uppskruvat, drar sig den rackarn inte för att också beställa in en Fettkorv med strumpa, ja det där som i första hand är reserverat för Lord Hac-Speth (en ”spettkorv med röd rumpa”) och Mes-terton, den blåfjädrade. Nej, nej, allt det där struntar Urban totalt i och utan att fråga om lov kastar han sig ner över korven som om det handlade om Den sista måltiden. Dessutom har han tagit exempel av världsläget eftersom han hänger där uppåner och glufsar i sig det som egentligen tillhör andra. När andra äter upp sin mat så äter Urban sin lunch uppåner.

Nå, nu när vårsolen skiner allt oftare och intensivare sker förstås också en liten omskrivning på menylistan. Fettkorv i röd strumpa stryks helt och hållet och nytt på listan blir Larv insvept i torr bark (Lord Hac-Speths favorit), havreflingor i rypsolja – L’avoine avec l’huile de colza – och solrosfrön rullade i kokosflingor – Graines de Tornesol avec Noix de Coco. Kukkuuu!! Det här kommer att bli smaskens; planeringen pågår för högtryck i centralköket och ska testas vid tillfälle. På sommaren blir det sedan, som vanligt, självbetjäning från körsbärs- och äppelträdet, alltsammans nersköljt med Vine blanc av märket L’eau Mont Colvert (2022). Ska det vara fint så ska det!

Och Urban både instämmer och inklämmer.