Hårresande fagert

 

Jag som nästan inga hår har är helt automatiskt, och kroniskt, avundsjuk på alla som inte bara är rikligt utrustade på den fronten men som också stolt framhäver sin kranieprydnad som vore den ett slags visuell fortsättning på alla de färgstarka tankar och idéer som där under gror och grasserar. Så när jag häromdan noterade denna eleganta mannekäng på en spång i Alprosparken i Haga kunde jag inte tänka annat än: SÅ ska man utrusta sig för att beundra de lysande och sprakande rhododendronbuskarna!

Och i stället för att känna mig vissen och trist och grå för att stå i så skarp kontrast till alla dessa kulörta kvistar och bjärta blomster så var det som om hela min tankevärld tillfälligt skulle ha blivit upplyst och färglagd under flinten. Och jag tänkte på Bez Zilliacus’ kongeniala Visan om Helsingfors, som beskriver huvudstaden så som den framstod i mitten av 1900-talet, alltså i min barndom. Det var i många stycken en ganska grå stad, föga färgstark, lite vilsen, pubertal och smått protesterande. Och det var också jag, vilsen och tonårsosäker.

Annat är det på Helsingfors-dagen 12 juni 2022. Idag är jag 70+ och huvudstaden har bokstavligen blommat upp, för länge sen slitit av sig sina dimmiga och dammiga kläder och klivit rakt in i morgondagen, kanske inte rosenröd men just nu framförallt rhododendronröd. Och -orange, och -gul, och -lila, och -vit. Massor av buskar står ännu i knopp så den färgstarkaste blomningen ligger ännu framför, höjdpunkten nås troligen inom några dagar, den närmaste veckan.

Nertryckt av bombsplitter och tankeras, covidtrött och framtidsfrustrerad? Ta en långsam tur i den vida Alprosparken, känn de starka dofterna, sila färgpigment med näthinnan och sug länge och intensivt på denna syrliga försommarkaramell – det kan behövas när november rullar in med regn och rusk. Och nynna för all del samtidigt lite på Visan om Helsingfors: Det finns stunder när vi allt förlåter, ja det finns stunder när vi glädjegråter, blott över något ogripbart och skört.

Tack Bez! Tack Helsingfors Universitets växtförädling!

Alprosparken i Haga, Helsingfors inhyser mängder av Rhododendron och Azaleor. Parken fick sin start 1975 som ett försöksområde för Helsingfors universitets växtförädlingsprogram. I samarbete med Helsingfors stad planterades 3.000 rhododendronkorsningar i forskningssyfte, anpassade för Finlands klimat. 1996 utvidgades Alprosparken med tusentals nya gula rhododendron och nu också en mängd trädgårdsazaleor; de första Azaleorna planterades 1986. Och år 2010 anlades en skogsträdgård för bland annat hortensior. Bilderna ovan är tagna onsdagen den 8 juni. Den frodigaste blomningen torde ske nu denna inkommande vecka 24. Det är fritt inträde till Alprosparken.