TANKESTOPP

 

När vardagen tvångsmatar mig med coronapiller morgon, middag, kväll höjer jag spontant garden och duckar för de värsta anfallen. Vid det här laget är jag så tankevaccinerad att inte en klok fundering eller fantasi får plats i mitt igenmurade psyke. Det är restriktioner, förhållningsregler och katastrofvarningar så långt ögat når och örat hör. Orden är nerpackade, meningarna inlåsta och talet oartikulerat. Vårsolen gör sitt bästa för att lätta upp stämningen och tina upp de iskalla tankeflaken, men än är det långt till vilda humorfloder och hejdlösa skrattregn.

Jag får nöja mig med lättare föda och tankevitaminer. Och som på (recept)beställning landade en liten skrift på mitt arbetsbord häromdan. Medan jag snusade på innehållet började det småpittra i kroppen, ungefär som när blodet cirkulerar i ett bortdomnat finger. Inga stora rörelser, knappast några decibel kom i svängning men alldeles uppenbart satte någon form av mentalt helande fart. Och jag tänkte på den gången när jag efter veckor och månader av magsmärtor fick den rätta medicinen och redan det första pillret liksom drog en försoningens hinna över en plågad kropp. Ibland är det kort avstånd mellan pina och gamman.

Men nu handlade det om citat, korta sentenser uppgraderade till ett plågat 2000-tal. I ett högljutt och ordrikt medielandskap får man söka efter tankepauser och humorstick men det är kanske det jag ska göra – söka såpbubblorna som regnbågslika lyser upp tillvaron. De citat jag inmundigade under 1900-talet hörde ofta till ett redan då dammigt 1800-tal, eller i värsta fall ett ännu avlägsnare anno dazumal. Men här snuddade jag nu vid min egen tid, min egen verklighet, och kunde efter en stund behagfullt sjunka ner på tankeängen omflugen av tankefjärilar, betydligt livligare än mina egna småsovande tankepuppor.

Här serveras en portion tankeföda i koncentrerad pillerform – bättre än ingenting men ersätter dock inte en mångsidig och balanserad humorkost eller en i övrigt skrattstinn livsstil.

Jag har varit helt uppriktig om mig själv i den här boken. Jag berättar om mitt första misstag på sidan 850. HENRY KISSINGER

Att vara ung min son, det är att ha alla grusade förhoppningar framför sig. THORVALD GAHLIN

Om du ser en ljusning kan det vara skenet som bedrar. LENNART VALINDER

En otrevlig person har det ofta trevligt själv. BO BJÖRKSTRÖM

Varje god journalist bär inom sig på en roman – och där bör den verkligen förbli. RUSSELL LYNES

[Citaten plockade ur Våra roligaste Ordspråk och citat, red. Erik Kristoffersson. Känguru, Borgå 2016]

 

Foto: Borderline Confrontational från Birmingham School of Acting poserar på High Street i Edinburgh i samband med Fringe-festivalen 2016 där de uppträdde med musicalen Godspell. Bildvalet ska närmast ses som en nostalgisk tillbakablick på tiden före coronan då kulturen flödade och konsten konfronterade – alla till hälsosam eftertanke och skrattretande uppmuntran. I år arrangeras Fringe-festivalen 6–30 augusti.