Det här är egentligen ett litet sidospår i min släkthistoria, men ett mycket intressant sådant. Min mammas morfar, min mormorsfar alltså, hette Karl Emil Ståhlberg och var en av Finlands främsta fotografer och kulturentreprenörer i slutet av 1800-talet. Han var första gången gift med Aurora ”Rori” Lindgren men när hon 1896 födde deras fjärde barn, min blivande mormor Elsa, dog hon tragiskt nog i barnsäng.

Bara ett par månader senare, i junis vackra månad, seglar Kalle Ståhlberg i sin ensamhet till Hangö där han har för avsikt att vila upp sig på badanstalten. Föga vet han att livet, igen, ska ta sig en tvär gir. Han träffar nämligen Sonja Gerasimov som tillsammans med sin mor Claudia rest från St Petersburg till denna berömda badort i det finska storfurstendömet. Det blir en blixtförälskelse, och på hösten gifter sig Kalle och Sonja i Helsingfors. Claudias äkta hälft, alltså Sonjas pappa, hette Nikolaj och hade varit en förmögen guldgruvsägare i Irkutsk i Sibirien. Han dog 1890. Barnen, Niko och Sonja, har i början av 1890-talet studerat i St Petersburg, han till marinofficer vid den ryska flottan och hon i Elisabet-institutet med inriktning på att lära sig allt en idealisk hustru och mor måste kunna.

Kalles och Sonjas äktenskap drar igång med fart och de börjar producera ättelägg med nästan matematisk precision; ungefär var adertonde månad  föder Sonja sammanlagt sju friska barn mellan åren 1897 och 1909. Det första döps till Leonie men kallas allmänt för Pijo, eller Pia. Det är hon som står på bordet vid mamma Sonjas sida. (Det var Pia, själv skicklig pianospelare, som uppmuntrade mina föräldrar att hyra ett piano åt mig. Året var 1960 och jag var då tolv år). Till höger sitter Claudia och till vänster Claudias mor Elisaveta. Fotot är troligen taget 1899.

Sonjas pappa hade alltså dött redan 1890, mormor Elisaveta dog 1901 och mamma Claudia 1909. Och när även Sonjas bror Niko inte längre fanns bland de levandes skara ärvde Sonja 1909 en större förmögenhet. Kalle anade morgonluft och övertalade Sonja att finansiera ett stenpalats – Apollohuset – på Södra Esplanaden 10 i Helsingfors (i dag i Justitieministeriets användning). I nedersta våningen byggdes ”Nordens största biograf” (för 500 gäster), samt en restaurang, andra och tredje vångarna fungerade som hotell medan fjärde våningen reserverades för familjen Ståhlbergs stora familj. Vindsvåningen inreddes till fotoateljé.

Om detta kreativa och tidvis dramatiska familjeliv – och även många andra mödrars livsöden –  kan man läsa i min bok Under huden är jag många: Se information här ovan i blåggen.

 

Foto: Det 123 år gamla svartvita fotot har jag med lätt hand beskurit och manipulerat i Photoshop.